Üdvözöl a(z) RedQueen
Főoldal Letöltések Cikkek Archívum Keresés
HTML JavaScript BIOS Dos Dreamweaver Turbo Pascal

Menü
· Főoldal
· Archívum
· Cikkek
· Dokumentumok
· Észrevételek
· Keresés
· Letöltések
· Nyomtatható

Keresés
Google


KeyGen Keresés


Ajánlat
RedQueen

Windows 2003: Windows Server 2003 telepítés
Dátum: 2005. augusztus 07. vasárnap, 20:04 Szerkesztő: TDK

Windows 2003 Server cikkek Ebben a cikksorozatban a telepítéssel kapcsolatos fontos kérdéseket és a valószínűen felvetődő problémákat járjuk körbe.

Először egy tiszta telepítés lépésein is kalauzoljuk végig az Olvasót, majd az új telepítés + migrálás variáció következik és végül feltételezzük, hogy egy már meglévő tartományt üzemeltetünk (Windows NT4 Server vagy Windows 2000 Server alapú tartományokról van szó), amely(ek)ről valamilyen módon át kell térnünk a Windows Server 2003 platformra.

Tiszta telepítés (clean install) Ez a telepítéstípus már a Windows 2000 Servernél is két lépésből állt: az operációs rendszer és a címtár telepítéséből. Ez a Windows Server 2003-ban sem változott, ez tehát egyszerűsíti a dolgunkat. Ráadásul egy új telepítésnél általában nem merülnek fel sorrend vagy szerepköri kritériumok, hiszen ez a szerver lesz a tartomány első - és lehet, hogy egyetlen tartományvezérlője a jövőben is - így az összes ún. FSMO (Flexibile Single Master Operations = egyedi főkiszolgáló-műveletek) szerepkör hordozója az alapértelmezés szerint. Más a helyzet, ha egy aktív Windows 2000 tartományba szeretnénk behelyezni egy már tiszta telepítéssel felvértezett Windows Server 2003-at, mert ebben az esetben csak maximum a tagkiszolgálói szerepig folytathatjuk a telepítést. Ahhoz, hogy a szerver teljes jogú tartományvezérlő legyen, frissítenünk kell a Windows 2000 tartományt (pontosabban a sémát), különben a következő kellemes hibaüzenetben lesz részünk az előléptetési kísérlet során:

A sémapreparálás nélküli tartományvezérlővé előléptetés kudarca

Térjünk vissza az alapesetre, tiszta telepítés, saját tartomány. Bizonyos esetekben akkor is muszáj ezt a variációt választanunk, hogyha már van működő tartományunk, mert pl.:
- Eltérő nyelvi változatot szeretnénk (pl. magyar nyelvű Windows 2000 Serverről angol nyelvű Windows
Server 2003-ra váltanánk vagy éppen fordítva) - Windows NT4 előtti tartományunk van (NT 3.51, 3.5)

Más kérdés, hogy ezekben az esetekben alternatív megoldásként a migráció még mindig nyitva áll előttünk (lásd később). De most nézzük a telepítés lépéseit, részletesen, pontokva szedve.

A telepítés konkrét lépései
1. A telepítő médiáról történő rendszerindítás első üzenete (a státusz sorban) kritikusan fontos lehet már az elején is, mert amennyiben a Windows Server 2003 által fel nem ismert pl. SCSI kártya (és persze a hozzátartozó diszk) van a gépben, akkor feltétlenül szerezzük be a kompatibilis meghajtóprogramot és egy hajlékonylemezről a telepítő első indítása - felhívásnak megfelelően: "Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver..." - után az F6 billentyűvel adagoljuk be. Ellenkező esetben maga a telepítő program sem fog elindulni.


Itt kell megetetni a speciális drivert a Windows Server 2003-mal

2. A következő képernyőn eldönthetjük, hogy telepítünk vagy használjuk a Helyreállítási Konzolt, majd megjelenik a végfelhasználói licencszerződés. Ennek elolvasása után a folytatáshoz és a tudomásul vételéhez nyomjuk le az F8 billentyűt!

3. A következő képernyőn a rendelkezésre álló kötetek és particiók listáját tekinthetjük meg. Ha még nincs felosztva a merevlemez, akkor most létrehozhatunk rajta egyetlen új partíciót, amely a tapasztalatok szerint legalább 4 GB-os legyen és ezután meg is kell formáznunk, ajánlottan NTFS filerendszert használva.

4. Ezután következik a lemez ellenőrzése és a telepítéshez szükséges állományok bemásolása a merevlemezre. A telepítőprogram nem kérdezi meg a rendszerkönyvtár nevét a másolás előtt: az automatikusan WINDOWS lesz az eddigi WINNT helyett.


A karakteres felületű telepítő éppen másol

5. A telepítés a számítógép újraindítása után a színes-szagos (a Windows XP-ből már ismert) grafikus üzemmódban folytatódik, a telepítő-varázsló segítségével.

elepítés konkrét lépései (folytatás) 6. A teljesen megbízhatatlan percszámlálón szemlélésén kívül, hosszú ideig nem sok dolgunk lesz, mert ezután a számítógépbe épített és a hozzá csatlakoztatott hardverelemek felismertetése, majd illesztése illetve az operációs rendszer állományainak, mappáinak másolása, a rendszer felépítése következik teljesen automatikusan. Az első teendőnk a regionalis beállítások megtétele lesz. Ezután a felhasználói információk, a termékkulcs és a licenszelési mód kiválasztása következik.

7. A számítógép nevét és jelszavát kell a következő panelen megadnunk. A telepítő rosszallását fejezi ki, amennyiben rövid, kézenfekvő vagy túl egyszerű jelszót adunk meg. Sajnos továbbenged az ilyen "gyenge" jelszavakkal is, amennyiben ezt mi vállaljuk.


A szigorú(?) jelszóelv első megtestesítője a Windows Server 2003-ban

8. A dátum és idő beállítása következik, majd a hálózati komponensek telepítése és beállítása. Ez utóbbinál semmilyen változás nem történt a Windows 2000 Serverhez képest, leszámítva a most már a Standard változatnál is (ez eddig csak minimum a Windows 2000 Enterprise verziónál volt) telepíthető a Network Load Balancing (hálózati terhelés-elosztás) szolgáltatás. A következő panelen a Munkacsoport/Tartomány választást kell megtennünk. Egy leendő tartományvezérlőnél, nyilván marad az előbbi választása, tetszőleges névvel, hiszen tiszavirág életű lesz a tagság.

9. Ezután a telepítő rögzíti a Windows Server 2003 konfigurációt, ami a telepítő utolsó lépése is egyben, majd újraindítás és kész, terveinktől függően jöhet pl. a címtár telepítése.

zta telepítés migrálással Az előzőekhez hasonlóan előny a tiszta lappal indulás, a valószinűsíthetően nagyobb teljesítmény (a lemezteljesítmény biztosan) és az átláthatóság. Előnynek számít az is, hogyha újat építünk, akkor általában szabadabban, gondosabban, több energiát befektetve tervezünk és állítunk be egy rendszert.

Viszont az is világos, hogyha e kombinált telepítési módot választjuk, akkor részben le kell mondanunk az eddigi rendszer épitőkockáiról és elemeiről. De csak részben, hiszen a régi, Windows NT4 vagy Windows 2000-es tartományunkból címtár objektumokat importálni (azaz migrálni) nem túl nehéz. Nyilván ez a folyamat soha nem lehet olyan szintű beállítás- és jogosultság öröklés mint egy frissítés, de az erre a célra biztosított Microsoft célszoftverrel az Active Directory Migration Tool segítségével (ADMT) szép eredményeket lehet elérni. Az ADMT 2-es változatával (jelenleg a 3-as az RC1-es változatánál tart) felhasználók, számítógépek, szolgáltatások fiókjai, csoportok, jelszavak és más objektumok mozgatását is megoldhatjuk teszőleges két (Windows NT4, 2000 vagy 2003) tartomány között, persze mindezt csak azután, hogy megbízotti kapcsolatot (trust) létesítettünk közöttük. Kezelése aránylag egyszerű, a súgója sokat segíthet kevésbé rutinos üzemeltetőknek.

Amennyiben a felhasználói beállításokat is át kell örökítenünk akkor használhatjuk az User State Migration Tool nevű eszközt, amely a telepítő CD ValueAddMsftUSMT mappájában található. Más - a továbbiakban szükséges - komponensek átköltöztetésére is van eszköz, pl. az Internet Information Server esetén a szintén a Microsoftól származó (a Windows 2000 Server Resource Kit-jében is szereplő de szabadon is letölthető) IIS Migration Wizard is jól jöhet.

Meglévő rendszer átalakítása frissítéssel (upgrade) Ebben az esetben nem kell a különböző beállítások (particiók, TCP/IP, stb.) tervezésére akkora gondot fordítani és ami meg fontosabb, a meglevő felhasználók, csoportok, jogok és jogosultságok, megosztások, stb. mind-mind megmaradnak változatlan formában. Emellett az alkalmazásaink, állományaink és mappáink szerkezete is változatlan marad és tartományvezérlő esetén a címtár frissítése is lezajlik a telepítés közben. Frissítés esetén a telepítési előkészületek többnyire csak az előző rendszer mentésére illetve többszerveres környezet esetén a szerver frissítések sorrendjének megtervezésére vonatkoznak. Viszont ebben az esetben (sokszor kizáró) feltétel például, az hogy a hardver erőforrások bírják-e vajon a nagyobb terhelést, valamint azzal is számolnunk kell, hogy az előző (esetleg rosszul megtervezett) rendszer hátrányait, hiányosságait valószínűleg cipelhetjük tovább.

Áttérés Windows NT Server platformról

Támogatott frissítési módok és az előkészületek

Mivel a Windows NT4 Server és a Windows Server 2003 fejlettségi szintje erősen eltér, a használt technológiák és megoldások száma nagyságrendileg nagyobb, ezért ennél a frissítési módnál több teendőnk is van előzetesen és maga a frissítés is több részből áll. De a Microsoft "végig fogja a kezünket", azaz támogatott és letesztelt áttérési módról van szó, a siker tehát nem maradhat el.

A hardver és szoftver kompatibilitásra lényegesen jobban oda kell figyelnünk, mint a Windows 2000 esetén (gondoljunk csak az NT4-ben még nem létező Plug and Play-re vagy az USB-re), ezért kiemelendően fontos az előzetes kompatibilitás vizsgálat, a korábban már ismertetett módon.


Ezzel a meghajtóval probléma lesz

Ezeken kívül a (minimum) Service Pack 5 csomag jelenléte is alapkövetelmény. Több szerver esetén a frissítést kötelezően a PDC-vel (elsődleges tartományvezérlő) kell kezdenünk, és mielőtt ezt megtesszük (a Windows 2000 Server telepítési körülményeihez hasonlóan) érdemes egy BDC-t (egy másodlagos tartományvezérlőt) lehúzni a hálózatról, azért, hogy erről egy esetlegesen sikertelen tartomány frissítés után az NT tartomány adatait visszállíthassuk.

A telepítés konkrét lépései 1. A grafikus felületről indítva a telepítőprogram először a telepítés módját (új avagy frissítés), a lincenszelési technika kiválasztását és a sorozatszámot kéri be.


Frissítés vagy a új telepítés?

2. Ezután jön a rendszer hardver elemeinek gyors felmérése illetve a kompatibilitás vizsgálat, amelynek eredménye pontokba szedve megtekinthető és akár el is elmenthető.

3. A szokásos állománymásolás után újraindítás következik és amennyiben a merevlemez és a többi rendszerindításhoz szükséges komponens meghajtóprogramja rendben van, akkor már a Windows Server 2003 alapon működő telepítőprogram töltődik be.


A kompatibilitás problémák szövege el is menthető

4. A számítógép teljesítményétől függően jónéhány percig működik bevatkozás igénye nélkül a telepítő ezen része (frissítés esetén), majd az operációs rendszer telepítése közben és a befejezése után is - szintén automatikusan - újraindul.

Ezután - második fázisként és ha szükség van rá - rögtön következhet a lényeg, a cimtár kialakítása illetve a meglévő tartományi adatok beimportálása. Néhány apró kivétellel ez teljesen megfelel majd a hagyományos címtártelepítésnek.

Áttérés Windows 2000 Server platformról

Támogatott frissítési módok és az előkészületek

Abban az esetben ha a Windows 2000 tartományunk jelenleg is kifogástalanul működik (erről különböző (pl. a Windows 2000 telepítő CD-n található Support Tools csomagból a dcdiag, a netdiag, stb.) segédprogramokkal is meggyőzödhetünk a frissítés előtt), az áttérés nem lesz túlságosan fájdalmas. Ahogy már volt róla szó, a tartományvezérlői szerep és a további speciális szerepkörök (a címtárral együtt) automatikusan frissülnek, így aztán gyakorlatilag semmit nem veszünk észre az egész folyamatból, azon kívül, hogy időben persze tovább tart mint egy új telepítés. Viszont a frissítés előtt még van egy fontos és kötelező teendő: elő kell készíteni a címtár sémáját az Active Directory Preparation Tool segítségével. Mivel a séma a címtárban található objektumok definicióinak összesége és miután a Windows Server 2003-ban további lehetőségeink lesznek pl. egy-egy objektum tulajdonságlapjain, ezért muszáj ezen elemek leírását beilleszteni a sémába, még az az első tartományvezérlő frissítése előtt. Persze majdnem tovább tart ezt leírni, mint megtenni, mert parancssorból a telepítő CD I386 mappájából az adprep.exe-t kell először a /forestprep, majd a sikeres erdőséma bővítés után a /domainprep kapcsolóval indítani.

Néhány fontos tudnivalót azonban hangsúlyozni kell a sémabővítéssel kapcsolatban:

- Az adprep /forestprep parancsot csak az Enterprise Admins (Vállalati rendszergazdák) vagy a Schema Admins (Sémagazdák) csoport tagja futtathatja.

- Az adprep /domainprep parancsot az a felhasználó futtathatja, aki a Domain Admins (Tartománygazdák) vagy az Enterprise Admins (Vállalati rendszergazdák) csoport tagja.

- Az erdő frissítésének előkészítése előtt az erdő minden tartományvezérlőjét frissíteni kell legalább a Windows 2000 Service Pack 2-es változattal .

- Az adprep /forestprep parancsot csak a schema master (séma-főkiszolgáló) tartományvezérlőn lehet futtatni. Viszont az adprep /domainprep parancsot minden tartományi infrastructure master (infrastruktúra-főkiszolgáló) számítógépén futtatni kell, de csak az adprep /forestprep parancs végrhajtása után.


Munkában a forestprep

Néhány fontos tudnivaló a sémabővítéssel kapcsolatban (folytatás):

- Az adprep /domainprep parancs futtatásával meg kell várni, hogy az adprep /forestprep a séma-főkiszolgálóról az infrastruktúra-főkiszolgálókra replikálja az elvégzett módosításokat (persze a kettő sokszor ugyanaz a gép). Ha az adprep /domainprep parancsot azelőtt próbáljuk futtatni egy infrastruktúra-főkiszolgálón, mielőtt az adprep /forestprep parancs a módosításait replikálná, egy üzenetet fogunk kapni, hogy az erdő előkészítése még nem fejeződött be.

- Miután az adprep parancs segítségével az erdők és a tartományok előkészítése megtörtént, a tartományvezérlők még bármeddig működhetnek Windows 2000 alatt, de akár azonnal is megkezdődhet a frissítés.

A telepítés konkrét lépései

Miután az Active Directory Preparation Tool-lal előkészítettük, a telepítő CD segítségével elvégezhetjük az összes Windows 2000 tartományvezérlőn a frissítést, amely automatikusan, szinte bevatkozás nélkül (csak a telepítés módját: frissítés/új telepítés és a sorozatszámot kéri a telepítő) megtörténik. Mivel itt nincs címtártelepítés (illetve van, de automatikusan a frissítés során), így a teljes áttérésből csak a tartomány funkcionalitás szint növelése marad hátra feladatként.

Telepítés kérdezz-felelek

Milyen médiáról indítható a telepítés és honnan, mikor érdemes?

Nincs többé floppyhalmaz, a Windows Server 2003 telepítését már csak CD-ről és hálózatról (egy megosztott mappából) lehet indítani. Amennyiben frissítésről van szó akkor mindig a grafikus felületről indítsuk a telepítőt (winnt32.exe), más esetekben vagy teljesen szűz gép esetén a CD-ről hajtassunk végre rendszerindítást. Ha az indítókörnyezet MS-DOS (nem a CD-ről történő rendszerindításról van szó), akkor pedig használjuk lemezes gyorsítótárazást (SmartDrive) és a winnt.exe-t a telepítés elkezdésére.

Milyen megszakításokat tehetünk a telepítés kezdeti fázisában?

Három ilyen opció van, különböző speciális lehetőségek kezelésére:
- F5: A speciális számítógépekhez szükséges hardverabsztrakciós réteg (HAL) illesztőprogramjának bevitele az operációs rendszer számára.

- F6: a már korábban említett speciális (SCSI, RAID vagy Fibre Channel) csatoló által meghajtott háttértároló működtetéséhez szükséges illesztőprogram bevitele az operációs rendszer számára.

- F7: Az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) letiltása

Milyen lehetőségeing vannak ugyanerre a grafikus felületű telepítés esetén?

- SHIFT + F10: egy parancssori ablak megnyitása
- SHIFT + F11: a régi típusú, részletesebb telepítési képernyőképek megjelenítése

Immár kiválaszthatóak telepítés közben is a magyar regionális beállítások?

Igen, ha szükség van rá, bátran beállíthatjuk magyarra, már nem fenyeget a Windows 2000-nél megjelent ominózus állománymásolási sorrend probléma.A cikket Gál Tamás írta.

 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Windows 2003 Server cikkek
· Több hír: TDK


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Windows 2003 Server cikkek:

Windows Server 2003 telepítés


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Elküldés levélben Elküldés levélben


RedQueen
http://RedQueen.uw.hu
RSS Hírek RSS Letöltések

Fõoldal | RedQueenről | Kapcsolat | Fórum | Észrevételek

Cikkek, információk a számítástechnika világából, illetve programok letöltése ingyen a RedQueen© portálon.
"Ingyen és Szabadon"

Oldalkészítés: 0.466 másodperc